måndag 6 oktober 2008

Vegetarianism som ätstörning

SVD publicerar i dagarna olika artiklar om ätstörningar och tvångsbeteenden kring mat. Förutom att det allt igenom såklart är ett sorgligt ämne, så är det trist att det att vegetarianism nästan alltid nämns som ett utan de första tecknen på att 'din tonåring har fått anorexia'. Jag förstår till viss del varför såklart. Det handlar om att utesluta fler och fler grejer ur sin kost och det är ju enklast att börja med de som är socialt accepterade att exkludera. Det är synd däremot, eftersom det vegetariska levernet är något man vill ska förknippas med hälsa och snällhet ('godhet' låter så altruistiskt), inte självförakt och sjukdom.

Jaja,
läs artiklarna om ni vill. De tar även om den stress och prestationsångest som många unga tjejer upplever idag. I förra veckans jobbföredrag om stress så fick vi veta att kvinnor mellan 28 och 38 är den nya gruppen att utveckla alla möjliga stressrelaterade symptom och sjukdomar. De överviktiga gubbarna i åldern 45-55, som tidigare varit den klassiska hjärtinfarktsgruppen, har lugnat ner sig.

Diskuterade i förra veckan, med några vänner om just det att de är så bra på att ha handkrämer/kortisonkrämer/magpiller/värktabletter/sömntabletter och liknande för att 'täcka upp' för kroppen där den börjar rasera av pressen och stressen. Det är verkligen helt galet. Jag tror att vi tjejer ofta tar för stort personligt ansvar för vårt jobb. Vi skiljer inte så lätt på prestation och person. Det är ju faktiskt ett utav de få beteendena vi borde ta efter av killarna.

För övrigt lärde jag mig även ett nytt ord: ortorexi (renlevnadsiver)

(för övrigt #2: stavningsprogrammet föreslår att att jag ska skriva "ät störningar" istället för ätstörningar. Det är ju en ganska skoj uppmaning)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller i stort med dig.
Man måste lära sig att, nästan bokstavligen, kunna skita i saker och ting.
En annan sak som jag lärt mig under min långa vandring på jorden är att man kan INTE vara älskad av alla! Har man inte lite "fiender" är man vad många är idag, en suddig kontur av en människa utan egna åsikter.
Då tappar man också både självrespekt och identitet.
Och stavningskorrektionsprogram är et otyg, men att det protesterar mot "ätstörnigar" det förstår jag..
/E

in cell sa...

tror till och med att det kan vara bra att ha lite fiender, så vänder man kanske inte problemen inåt lika lätt. vet inte om det funkar så, men kanske iaf.

ja, jag får väl erkänna felstavningen...aj aj aj... ändrad nu iaf. ;)